Na albume „Je to za mnou“ sa spevák a textár Artur spovedá z ťažkej životnej situácie

Nová hudobná kapela GØOD BOYS prichádza s debutovým albumom „Je to za mnou“, na ktorom sa spevák a textár Artur spovedá z ťažkej životnej situácie, ktorej čelil a ktorá mu zmenila život. Sám tvrdí, že viac nie je tým človekom, akým býval a hudba mu pomohla dospieť a pozerať na svet iným pohľadom. Začiatkom roka 2020 sa teda môžeme tešiť na novú slovenskú tvorbu plnú emócií, nabitú riffovými gitarami v dobrom pomere k elektronike a tanečným rytmom.

Skupinu tvoria Artur_VH (spevák, textár), Bruno Gágyor (gitarista, klavirista) a Filip Lipták (bubeník). Vznikla na jeseň v roku 2017 z kostry bývalej kapely Flowers in the Dark, ktorá mala za sebou víťazstvo v Košickom Rockovom Kolotoči 2014. Najväčší rozdiel oproti minulosti vidí spevák hlavne v tom, že vymenili anglické texty za slovenské. „V porovnaní s angličtinou viem v slovenčine lepšie vyjadriť svoje myšlienky, ale čo je dôležitejšie, viem ich ešte lepšie ukryť,” nechal sa počuť autor textov Artur. Na jar v roku 2018 sa k nim pridal gitarista z bývalej kapely Funkok – Bruno, ktorý bol v tom čase na voľnej hudobníckej nohe. „Poznali sme sa už predtým, kedže sme hrávali podobné štýly a stretávali sa na akciách v našom okolí. Možno sme si predtým aj závideli, odkukávali jeden od druhého a hejtovali sa navzájom, to je medzi kapelami bežné, veď často ide o ego. Tým, že sme sa spojili, vzniklo niečo iné, ako klasický rock. Ja som sa v poslednej dobe venoval viac elektronickej hudbe, preto som ju aj presadil do naších piesní a myslím, že to funguje,”zhodnotil spoluprácu Bruno. Ani GØOD BOYS sa nevyhli personálne zemetrasenia, ale situácia je stabilná a ďalšieho člena nehľadajú. „Výnimku budú tvoriť živé vystúpenia, kde si budeme volať hudobníkov na nástroje, ktoré my traja už nezvládneme obstarať”.

Kapela Good Boys
Kapela Good Boys

Kapela aktuálne pripravuje vydanie debutového albumu, ktorý sa celý otvorí introm a pripraví na atmosféru 40 minút hudobnej stopáže. Ako prvý sa predstaví singel „Jazvy“, k nemu kapela natočila aj debutový videoklip. Ten bude mať premiéru 6. decembra na Mikuláša. Ďalšou v poradí je „Nemôžem sa vrátiť“, z textu tejto pesnicky si album ukradol názov ”Je to za mnou”. Pre kapelu to je, emocionálne silný odkaz. „Predstavte si samého seba v situácii, keď uvažujete, ako bude vyzerať váš život do budúcna, hovorí Artur, no a v jednom momente pochopíte, že to čo máte teraz, nie je to, po čom v živote túžite a chcete to zmeniť. Ak sa Vám to podarí tak až vtedy si budete môcť povedať hmmm, je to za mnou,“prezradil Artur. V podobnom duchu sa nesie aj prvá polovica albumu, napríklad pesničky ako Nikdy nehovor navždy, alebo Hurikán. Druhá polovica albumu je už v pozitívnejšej atmosfére s piesňami ako Ochutnávaš ma, alebo so záverečnou Teóriou zázrakov. Ak by sme hovorili o štýle hudby, aj samotní členovia kapely ho majú problém popísať. „Píšeme rôzne druhy skladieb, nosný je zväčša gitarový riff, tešiť sa teda môžu najmä fanúšikovia rockových žánrov ale aj ostatní si tam nájdu to svoje,“ takto opísal žáner kapely bubeník Filip. Ovplyvnili nás kapely ako Bring me the horizon, 30 Second to Mars, Imagine Dragons.

Good Boys

„Miesto nahrávania albumu sme poctivo zvažovali, mali sme niekoľko podmienok, ktoré by malo spĺňať a nakoniec sa nám podarilo nájsť presne to čo sme hľadali v Sinus Production vo Valalikoch. S majiteľom a producentom Peťom Jakabom sme si sadli po hudobnej aj ľudskej stránke, vytvoril nám tu dokonalé prostredie na tvorbu aj uvoľnené nahrávanie, zároveň bol zodpovedný vo všetkom, na čom sme sa dohodli. Je to krásne štúdio s kvalitným zvukom a nám sa stalo doslova materskou loďou,“ povedal k nahrávaniu Bruno. Dve piesne vznikli v bratislavskom Hook Fabrique v spolupráci s Ladislavom Rychtárikom, známym z kapely Call me Steve. „Nahrávanie v Bratislave u Laca bolo rozhodne o niečom inom a sme radi, že sme si to vyskúšali, určite odporúčame aj iným kapelám skúsiť viaceré štúdia a zistiť, ktorý zvuk, poprípade atmosféra im najviac vyhovuje. V dnešnej dobe sa už nekladie až tak dôraz na kvalitu, tá je úplnou samozrejmosťou, skôr ide o feeling a o to, aké emócie vie človek sediaci za počítačom dostať z hudobníkov,“ doplnil Filip. 
 
K debutovému singlu Jazvy vznikol aj klip. Réžie sa ujal Matej „Džagy“ Miterko. „Natáčalo sa v starej opustenej budove mlynu, vyšliapali sme si to až na najvyššie poschodie a skúšali, čo to dá. V klipe si môžete všimnúť v interiérových záberoch na zemi otvory ako odpadové kanálové poklopy. Mreže na nich chýbali a ja som medzi nimi behal a skákal pri plnom sústredení sa na natáčanie klipu. Ešte aj dnes sa v noci občas strhnem pri pomyslení, ako padám do 30 metrového sila a na jeho dne by som si mohol naozaj ironicky povedať hmmm, je to za mnou,“ usmieva sa Artur pri opise adrenalínového zážitku z natáčania. V klipe sa okrem členov kapely mihne aj žena, ktorá bola podľa vlastných slov speváka inšpiráciou pre niekoľko piesní na albume.